Affiliate tulude maksustamine

mankiboy
Postitusi: 131
Liitunud: 25 Okt 2009, 18:34

Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas mankiboy »

Tere,

Mõtlesin, et jagan siin natuke oma kogemustest/probleemidest, mis on tekkinud kaasturundamisega (affiliate marketing) ja Eesti maksudega.

Enne, kui maksude peale mõtlema hakkasin, uurisin natuke tausta ja lugesin erinevaid foorumeid, et kuidas inimesed sellist tulu deklareerivad. Kõige enam jäid silma järgmised versioonid:

A) Ei deklareerigi (Võibolla tõesti parim lahendus, kui tulu ei ületa $1000 / kuus)
B) Muu tulu välismaalt - Sellisel juhul peaks maksma 21% tulumaksu, mis ei ole iseenesest halb.
C) Tegutsetakse OÜ alt
D) Makstakse sots + tulumaks

Kuna minu summad ületavad suuresti Eesti keskmist palka, siis hakkasin vaikselt muretsema, et kuidas antud tululiikidega tegutsema peaks. Konsulteerisin kolme erineva maksuspetsialisti/juristiga ja vastused olid suhtkoht kurvad.

1) Eestis ei ole konkreetseid seadusi, mis ütleks kuidas tuleks käsitleda/määratleda/deklareerida affiliate tulusi
2) Paljudes foorumites käib jutt "passiivsest tulust", kuid reaalsuses on see termin käsitluses vaid kinnisvaras ja teatud aktsiatehingute puhul.
3) Kui summad ületavad $2000, siis on väga raske maksuametile tõestada, et tegu on nö. passiivse tuluga. Nemad võtavad seda ikkagi kui ettevõtlus tulu.

Erinevate spetsialistide/juristide arvamused olid samuti erinevad. Siiski üldjoontes soovitatakse pikemas perspektiivis teha OÜ ja nagu ikka, võimalikult vähe palka välja maksta, et hiljem dividendiga vaid tulumaks kaotada.
  • Juhul, kui paned tõesti affiliate tulu "muu tulu" alla ja maksuametil tekib küsimusi, ning sunnib sind ka sotsmaksu maksma, siis tõenäoliselt satud ka nö. "musta nimekirja" ning kõiki sinu tulusi hakatakse pingsamalt uurima/vaatama. Mina isiklikult arvan, et kui sinu affiliate sissetulekud on kaootilised ja ebastabiilsed summad, mis on alla $2k kuus, siis sobib see "muu tulu" jaoks ideaalselt.

    Kui maksad sots + tulu, on kõik turvaline, aga kes tahaks suurte summade puhul kaotada ca 50%?

    OÜ puhul on samuti kõik "legaalne", aga kui tahad palka maksta välja, siis 2000eurose palga puhul läheb 1400euri riigile. Mõistlik oleks ilmselt võimaluse korral palka mitte üldse maksta ja siis dividendidena aasta lõpus raha välja võtta.

P.S: Kui kellegil on sarnaseid kogemusi võid muid ideid antud tululiigi deklareerimiseks, siis võite vabalt soovitusi jagada :) Endal on hetkel seis rohkem kui kurvapoolne = ei ole FIE ega OÜ ja ilmselt tuleb maksta ligi 50% maksudeks.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas Taavi »

OÜ puhul võid arvestada ka sellega, et mõned kulud on (vähemalt osaliselt) ettevõtluskulud ehk maksuvabad.

Samuti, kui on plaanis näiteks need summad mõnel moel investeerida, siis (vähemalt minu teada) olenemata instrumendist ei tule sul teenitud tulu pealt tulumaksu maksta enne, kui kavatsed tulu ettevõttest välja võtta.

St, et kui näiteks investeerid pikemaks perioodiks või suurema tootlusega, siis lõppkokkuvõttes võid maksude pealt pigem võita, isegi kui palgana hiljem välja maksad.

Aga jah...maksuvaba võimalust Eestis seaduslikult tulu teenida ei ole olemas ja ilmselt ei peakski olema, kui tahame, et sellised elementaarsed asjad nagu politsei ja kiirabi jmt eksisteeriksid :)
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Sarnasel teemal ehk youtubest teenitud tulu maksustamise kohta ka väike kommentaar veel sinu info kinnitamiseks.

https://www.rmp.ee/maksud/maksudjurist/16216
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
mankiboy
Postitusi: 131
Liitunud: 25 Okt 2009, 18:34

Re: Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas mankiboy »

Taavi kirjutas:Sarnasel teemal ehk youtubest teenitud tulu maksustamise kohta ka väike kommentaar veel sinu info kinnitamiseks.

https://www.rmp.ee/maksud/maksudjurist/16216
Tegelikult see päris nii mustvalge ei ole. Antud vastuses käivad läbi nii ettevõtlus tulu kui ka muu tulu, mis on oma iseloomult päris erinevad. Antud youtube video ilmselt otseselt "ettevõtlus" ei ole ja seega läheb kirja kui "muu tulu" ja maksustamisele läheb vaid tulumaks.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Samas, kui youtubest saadud tulu oleks tingitud sellest, et tegid video, kus on affiliate link, mida video vaatajad klikivad ja seeläbi sulle raha teenivad, oleks tegemist jällegi ettevõtlustuluga? :)

Karta on, et tegemist üsna reguleerimata valdkonnaga, mida on võimalik väga erinevalt tõlgendada, senikaua, kuni kohtulahendeid ei ole või seaduses reguleerima ei hakata.

Kuna sellise tegevusega tegelevad olulises mahus üsna vähesed inimesed ilmselt, siis ei usu, et lähiajal ka seda seadusandlust selles vallas looma hakataks...
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Desty
Postitusi: 35
Liitunud: 15 Nov 2012, 20:45

Re: Affiliate tulude maksustamine

Lugemata postitus Postitas Desty »

Miks te inimesed ei mõtle suuremas perspektiivis. Te teenite tulu väljaspool Eestit ja enamus maksjatest on Affiliate Networkid, kes asetsevad US-s või siis EU vaesemates riikides. Ei ole raske avada firma kuskil, kus maksud on väikesed.

Minu hetkene legaalne set-up(üks parimaid set-upe, mis saab olla odava hinna eest EU piirides):

Firma number üks - Kulufirma - asetseb Eestis(kuna raamatupidamis teenused/firma avamine soodsad ja SEB pakub VCC teenuseid).
2 direktorit - palka endale ei maksa ja töötajaid ei ole ametlikult. Firmal kasumit praktiliselt ei ole. Kuu revenue kuskil 100k-200k.

Firma number kaks - Tulufirma - asetseb Gibraltaril(mis on UK, aga teise maksusüsteemiga)
2 direktorit, ametlikku palka ei maksa ja töötajaid ei ole. Firma kuu revene 200k+. Pank Maltal.

Mõlemad firmal lähevad maksma kokku kuskil 4400e(koos pankade, lennupiletidega, virtuaalsete officite, aastase raamatupidajaga, aasta aruandega ja muude jooksvate kuludega).
Firmade hoidmine ja jooksutamine ametlikult kokku aastas 1200e.

Kuidas me asju ajame.
KÕIK affiliate networkide ülekanded laekuvad firmale number kaks. Number ühe firmaga teeme invoice firmale number kaks iga nädal(meie igapäevased kulutamised trafficule on 2-5k usd).

Miks siis nii?
Sest Gibraltaril on paar VÄGA head seadust.
Esiteks - kui revenue on teenitud väljaspool Gibraltarit ja UK-d, on firma kasumi pealt makse 0% vs Eesti 21%-ga.
Teiseks - endale ei pea palka maksma NING dividende saab maksta kasvõi kolm korda kuus vs Eesti üks kord aastas. Kuna Gibraltar on EU osa, siis kehtib ka seal double taxation seadus. Ehk kui maksta Gibraltarile dividendide pealt 10% TAX-i, siis Pead Eestis maksma maksimaalselt 11% juurde(Kuna Eestis 21% dividendide makse).

Maksuametiga on korduvalt Eestis sekeldusi olnud, aga ei ole nad veel leidnud midagi, mille kalal nuriseda ja mis on ebalegaalne. Neile lihtsalt tundub müstiline, et firma, kust käivad läbi sellised summad, ei teeni kasumit.

Kui olla veel väga tark ning kasutada ära loophole EU maksudega, siis tasub ennast registreerida riiki, kus dividendide taxation madal ja kokkuvõttes maksta ainult 5-10% tuludest ilma sotsmaksudeta.


Sarnaseid set-upe on VÄGA palju. Suured publisherid maksavadki ainult kuni 10% kuludest ära ja saavad raha täiesti legaalselt kasutada. Kui antud asi huvitab, siis tasub uurida veel Maltat(maksud madalad), Hong-Kongi, Luxembourgi, isegi Lätit ja Ungarit.
Vasta