Moraalsus investeerimises?

Kõik, mis investeerimise, raha kogumise ja säästmisega seotud, mis teistesse alafoorumitesse ei sobi.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Moraalsus investeerimises?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Laenudesse investeerimise (sh ühisrahastuse) puhul kuulen kõige tihedamini väiteid ja küsimusi stiilis, et kas see pole ebaeetiline/ebamoraalne tegevus? Ega siin mustvalget vastust pole. Ühest küljest keegi laenu võtma ei sunni ja tegemist on täiesti seadusliku ning õiges kontekstis kasutades ka kasuliku asjaga. Seega inimene ise võtab ja kui kaevab ennast sellega auku, siis justkui oma vastutus. Samas paljudel on justkui sõltuvus, nii et kui tahta, saaks seda vaadelda natukene nagu narkodiileri õigustust, et sõltlased ise ostavad ja keegi ei sunni...

Lisaks kasutatakse laenu andes väga palju ebaeetilisi ja sageli ka ebaseaduslikke võtteid, millega laenajaid üle lastakse. See osa on ebaeetiline. Kirjutasin neist pikemalt oma laenude teemalises artiklite seerias:
https://rahafoorum.ee/9-viisi-kuidas-sa ... unga-saad/

Kas laenu andmine võiks ka olla moraalne?
Teisest küljest on erinevad kogemused ja statistika näidanud, et kui seadustega laenude andmist tublisti piirata, siis minnakse nö mustale turule laenama. Ehk nõudlus säilib, lihtsalt pakkujad on teised ja tingimused kordades hullemad (guugeldagem Al Capone'i). Seega mitte laenu andes teeme tegelikult samade inimeste elu veelgi raskemaks ja augu sügavamaks? Nende laenuandjate vastu ilmselt ei ole ka kohtust nii palju abi, kes "teavad, kus sa elad" ja teevad "pakkumisi, millest sa ei saa keelduda".

Miks just laenud?
Üldiselt aga olen sellest ka varem rääkinud, et laenude puhul on minu arvates kõige lihtsam mingit moraalsust taga ajada või vähemalt nö virtue signalling stiilis rääkida, kui ebamoraalne see tegevus on. Samal ajal aga ostavad need samad inimesed iga paari kuu tagant uusi telefone, investeerivad erineva tehnoloogia tootjate aktsiatesse, tarbivad orjatööga toodetud tooteid jne jne.

Kõigi nende tegevuste käigus pannakse toime kordades hullemad inimsusevastaseid kuritegusid ja osalistel reeglina puudub ka valik, kas seal olla ohver või mitte. Ometi ei ole aastate jooksul kuulnud ühegi inimese suust muret või küsimust, kas Apple-i ostmine pole ebaeetiline? Miks ka mitte sama küsimust kulla kohta küsida otse? Või kas on eetiline omada näiteks pangandussektori aktsiaid, sest nemadki ju väljastavad neid samu laene ning nagu näha, siis nende kaudu pestakse väga korralikult tõenäoliselt musta raha (mis ilmselt hangitud üsna ebaeetilistel viisidel)? Miks ei võiks lausa öelda, et nutitelefonide ostmine on ebaeetiline?

Kumb on ebaeetilisem? Orjatööga kaevandatud ja rahapesu nimel eksporditud kulda investeerimine või inimestele laenu andmine?
https://www.miamiherald.com/news/local/ ... 87699.html

PS! Mina ei oska neid ebaeetilisuse järgi järjestusse paigutada. Postituse mõte oli lihtsalt illustreerida inimeste silmakirjalikkust teemade puhul, kus tahetakse mingit väärtust esindada, aga valitakse selle väljenduseks kõige lihtsam (ja reeglina mitte eriti sisukas) viis. See on täiesti okei ja isegi tervitatav, kui lisaks tootlusele on investeerimisel ka muid kriteeriume. Hea oleks siiski aru saada, kust ja millest need kriteeriumid tulevad ning kas järgid neid ka oma teiste investeeringute puhul või ainult seal, kus see on lihtne.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta