Võlakirjamull võlakirjaturul?

Investeerimisstrateegiad, aktsiate ülevaated ja diskussioonid. Kinnisvarainvesteeringud, strateegiad ja diskussioonid.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Võlakirjamull võlakirjaturul?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Ettevõtete võlakoormus on aastatega päris kõrgeks kasvanud. Nii palju, et mõned on rääkinud, kuidas meil kapitalism on asendunud kreditismiga. Mis on isegi loogiline, kui arvestada, et intressitasemed on ülimadalad. Päris paljudel juhtudel võib olla mõistlik võtta 2% intressiga laenu ja osta kasvõi oma aktsiaid tagasi, et teenida 10%+ tootlust. Sarnaselt on võlakoormad ajalooliste tippude juures ka paljudel riikidel.


Seejuures tegutseb arvestatav hulk nn zombi ettevõtteid, mis vaevu suudavad võlgasid maksta. Siin on kindlasti ka eelmistest kriisidest pankrotistumata jäänud ettevõtteid, mis peaksidki suures osas oma tegevuse ära lõpetama, kuna pole konkurentsivõimelised. Lihtsalt ühel hetkel tuleb siis mitme kriisi jagu neid korraga lõpetada ja see saab ilmselt olema oluliselt valusam löök, kui oleks olnud iga krahhi ajal nende pankrotistumine.
USA ettevõtete võlakoorem.jpg
rest of the world ettevõtete võlakoorem.jpg
ettevõtete debt to surplus ratio.jpg
Mõne statistika järgi küll ei ole selliste ettevõtete osakaal kasvanud. Kuigi siin on ilmselt mängus ka asjaolu, et laenuraha on aastatega soodsamaks muutunud. Seega saavad rohkemad ettevõtted endiselt intresse tasuda. Julgen arvata, et kui intressid peaksid tõusma (kas siis keskpangad tõstavad intresse või ettevõte kukub rämpsvõlakirjade sekka oma reitinguga), siis kasvab ka see number omajagu. Või siis lähevad need ettevõtted lihtsalt põhja. See oleks võib olla isegi kõige positiivsem stsenaarium, kui need ettevõtted vaikselt rämpsu hulka vajuks, rahastus ära kukuks ja otsast sedasi väiksemate kogustega pankrotti ära vajuks (loe: turult õhku välja laseks).
https://www.federalreserve.gov/econres/ ... 210730.htm

Ohtlikum stsenaarium tundub see, et investorid hakkavad tänast 6%+ inflatsiooni (mõne mitteametliku arvutuse järgi on USAs inflatsioon koguni üle 20%) rohkem arvesse võtma. See tähendaks, et raha liigub võlakirjaturult välja või intressid peavad omajagu kõrgemale tõusma. Mõlemil juhul muutub võlakirjade refinantseerimine ja uute laenude saamine ja tasumine omajagu raskemaks. Kuna see mõjutaks korraga suuremat osa turust, siis võiks ka see õhu välja laskmine juhtuda oluliselt kiiremini. (huvitav küsimus on ka, kuhu see raha võlakirjaturult liigub)

Ja ilmselgelt, kui ettevõtted ei suuda oma võlgasid enam tasuda, siis pole ka aktsionäridel enam nii lõbusad ajad. Vähemalt nende ettevõtete aktsionäridel.

Hiina kinnisvaraturul on saanud sellist mulli tühjendamist hetkel juba mõnda aega näha. Siiani on see pigem õhu vilinaga välja laskmine olnud, mitte plahvatusega mulli lõhkemine. Selle kohta olen jaganud hunniku videosid ja viiteid siin:
viewtopic.php?t=6586

Ehk lühidamalt: Turul on täna umbes miljon asja päris kehvas seisus. Kui üks neist riskidest tugevalt realiseerub, tõmbab see ka teised turud tõenäoliselt endaga kaasa. Milline neist riskidest ja millal realiseerub? Kui seda teaks, siis võiks ilmselt ise selle $2 miljardiga maailma näljaprobleemid ära lahendada, mida Elon Muskilt nõuti. Kahjuks ei tea. Ja üldsegi, äkki "This time it's different"? :)

PS! Finantssektori võimendus tundub olevat isegi normaalsel tasemel seekord?
pangasektori võimendus.jpg
finantssektori debt to equity ratio.jpg
PPS! Minu järjekordsed suvalised mõtisklused makromajanduse teemadel, millest ma suurt midagi ei tea. Ei tasu liiga tõsiselt võtta.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta