Jack Bogle'i Aruka investori taskuraamatust

Investeerimisstrateegiad, aktsiate ülevaated ja diskussioonid. Kinnisvarainvesteeringud, strateegiad ja diskussioonid.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Jack Bogle'i Aruka investori taskuraamatust

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Lugesime RahaRaamatuKlubis eelmise raamatuna indeksfondide isa Jack Bogle'i teost.

https://rahafoorum.ee/commonsensebogle

Kes tahab aru saada, miks indeksfondidesse investeerimine on üldiselt hea mõte olnud, siis võib üles otsida mõne 10. aastapäeva väljaande ja lugeda läbi seal oleva eessõna. See seletab kõik olulise ära. Ülejäänud raamat vaatab üldjoontes sama asja umbes 20 erineva nurga alt lähemalt.

Iseenesest huvitav ülevaade teemast, aga paar asja jäid natukene häirima:
  1. Ta mainib korduvalt, et sa ei saa ennustada tulevikku, kui sa ei tea, miks minevikus asjad olid nii, nagu need olid (eelkõige juhib tähelepanu, et minevikutootluse põhjal investeerimine on jabur mõte).

    Samal ajal aga võtab minevikust keskmise P/E suhte ja ütleb, et see peaks ka tulevikus selline olema. Põhjendamata hetkekski, miks peaks. Ometi on see USA näitel pigem ajalooliselt vaikselt tõusnud.

    Ainuüksi erinevates sektorites on ajalooliselt erinevad PE tasemed, seega tunduks ju ka loogiline, et see suhe muutub, kui sektorite osakaalud turul muutuvad. Või olen millestki väga valesti aru saanud?
  2. Isegi olukordades, kus seda polnud vaja, üritas ta endiselt justkui kaalukaussi veelgi enam indeksfondide suunas kallutada. Näiteks ühes peatükis rääkis, kuidas 0,25% tasude erinevus on jube oluline.

    Mingis järgmises peatükis aga 46-aastase perioodi peale paari aktiivselt juhitud fondi 2% aastas indeksfondi ületamine oli "marginaalne" võit.

    Ei saanud selle vajadusest aru, arvestades, et 90%+ fondidest niigi jäid haledalt alla ja isegi need üliedukad fondid olid vist viimased 10+ aastat indeksile alla jäänud. Numbrid räägivad juba piisavalt hästi, ilma et peaks pilti kuidagi veel kehvemas valguses tahtlikult maalima.
Eks neid asju oli veel, mis siin-seal häirisid või kus küsimused õhku jäid, aga nende osas peab ilmselt mitu tundi neid arutelusid järgi vaatama :) Suures pildis olid siiski huvitavad vaatenurgad.

PS! Kui tahad ka sellistel aruteludel osaleda ja suures osas minu tüütut targutamist kuulata, siis juba 7. detsembril tuleb esimene Raha psühholoogia arutelu. Liituda saad siit:

https://rahatasku.ee/pood/raharaamatuklubi/
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta