Madalamad maksud suurendavad maksulaekumisi?

Raha teenimise ja RahaFoorumiga seotud jutud, mis mujale ei sobi.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Madalamad maksud suurendavad maksulaekumisi?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Huvitav mõte, et maksude langetamine kipub hoopis maksulaekumist suurendama ja maksude tõstmine vähendama. Riik saab küll väiksema osa, aga suuremast pirukast. Selle mõttega ei ilmtingimata nõustuma. Kuigi Thomas Sowell küll tõi neli erinevat näidet, kus seda on proovitud ja kus see on sellise tulemuseni jõudnud.

Põhjus on tegelikult üsna lihtsalt mõistetav. Kui maksumäär on kõrge, siis on inimestel rohkem motivatsiooni leida viise, kuidas makse optimeerida. Kui maksumäär on madal, siis makstakse seda parema meelega. Rääkimata, et erasektor suudab reeglina raha efektiivsemalt kasutada kui avalik sektor. Madalamate maksudega jääb seda erasektori kätte rohkem ja see saab rohkem n-ö ringe peale teha (mida ka kusjuures igal sammul maksustatakse).

Sarnaselt lugesin kunagi paari uurimust, mis rääkisid, et maksulaekumine langeb oluliselt, kui maksumaksjad tajuvad, et need on ebaõiglaselt kõrged või maksud ei lähe asja ette (nt kõrge korruptsiooniga riikides). Mis on samuti vägagi loogiline ja kergesti mõistetav.

Ühtlasi saab siia tegelikult päris kergesti tuua paralleeli Eestist ja investeerimismaastikult. Päris paljud investorid on muuhulgas oma ühisrahastuse, krüptoraha, kinnisvara jne investeeringud kolinud OÜ alla, sest eraisikuna on maksustamine jaburalt ebaõiglane. Oluliselt rohkemad oleks nõus maksma intressitulult 20% tulumaksu, kui nad saaks sellest kahjumid maha arvata. Kuna aga ei saa, siis kolitakse OÜ alla ja makstakse kunagi hiljem, kui ettevõtte alt raha reaalselt kasutusse võetakse.

Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta