Venemaa aktsiate ja võlakirjade indeksitest välja viskamisest

Investeerimisstrateegiad, aktsiate ülevaated ja diskussioonid. Kinnisvarainvesteeringud, strateegiad ja diskussioonid.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Venemaa aktsiate ja võlakirjade indeksitest välja viskamisest

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Seoses Venemaa sõjaga Ukraina vastu on Venemaa aktsiad ja võlakirjad muutunud n-ö investeerimatuks varaks. Nendega ei saa ja paljudel juhtudel ka ei taheta tehinguid hetkel teha. Seega visatakse need indeksitest välja. Põhimõtteliselt kirjutatakse need varad maha ehk väärtus loetakse nulliks ja kustutatakse indeksist ära.

Indeksfondid peavad sellest tulenevalt leidma viisi, kuidas neist varadest vabaneda. Hetkel ei ole see võimalik ja kui kõik fondid sooviksid korraga väljuda, siis ei õnnestuks ka see eriti hästi (eeldusel, et tehingud oleks lubatud; hetkeseisuga on Moskva börs endiselt suletud). Teisisõnu, need varad jäävad fondidesse vähemalt mõneks ajaks alles ja võivad mõjutada indeksfondi tootlust negatiivses või positiivses suunas võrreldes indeksi endaga.

Kas see tähendab ka, et indeksfondid loevad nende varade väärtuse nulliks, kui mõni investor soovib ETFist väljuda? Kahjuks selle kohta endiselt ei oska kommenteerida. Kui ei loe, siis juhtub põhimõtteliselt selline olukord, kus investorite väljumisel ETFist müüakse vene kraami asemel maha ülejäänud kraami rohkem, kui proportsioonide järgi peaks. Globaalse indeksi 0,30% (peale langust ilmselt veelgi väiksema) Vene osakaalu puhul pole ilmselt oluline mõjutaja muidugi.

Puhtalt Venemaa indeksfondide puhul on pilt veidi selgem. Seal kas on kauplemine täiesti lõpetatud, osaliselt piiratud või mõni fond lõpetab sootuks oma tegevuse. Kui ETFiga kauplemine jätkub, siis hind kujuneb pakkumise-nõudluse teel ja võib seega indeksis olevate aktsiate (alusvara) väärtusest oluliselt erineda.

Kui Venemaa visatakse mõnest indeksist välja, siis see tähendab, et teiste indeksis olijate osakaalud tõusevad. Seega sellest lükkest võidavad mõned teised turud natukene. Küll mitte ilmselt liiga palju, sest isegi arenevate turgude indeksis oli Venemaa osakaal 3-4%, mis siis läheb kõigi ülejäänud turgude vahel proportsionaalselt jagamisele. Arvestades, et (vähemalt esialgu) olemasolevat raha Venemaalt kätte ei saa ja ringi ei jaotata (pluss peale langust ei pruugi see hetkel ka liiga palju väärt olla), siis peamist mõju omab pigem uus peale tulev raha.

Peamine allikas suurema osa siinsete mõtete jaoks:
https://www.washingtonpost.com/business ... story.html
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta