Kas krüptovarad võiks meid inflatsioonist päästa?

Raha teenimise ja RahaFoorumiga seotud jutud, mis mujale ei sobi.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Kas krüptovarad võiks meid inflatsioonist päästa?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Mõtlesin välja, kuidas Bitcoin ja krüptovarad tervikuna võiksid meid tõesti inflatsiooni vastu aidata. Ei, see ei ole tõenäoliselt see, mida sa silmas pead, ja enne, kui naerma või hukka mõistma hakkad, loe mu idee lõpuni (ja alles siis naera või mõista hukka).

Bitcoini kaevandamine
Bitcoin ja väga paljud teised krüptovarad kasutavad turvalisuse tagamiseks sellist protsessi, nagu proof of work (nn kaevandamine). See protsess kasutab väga palju energiat ja see on oluline osa süsteemi disainist, mis moodustab antud plokiahela turvalisuse.

Kui sind huvitab, kuidas see kõik täpsemalt toimib, siis piilu siia:
https://rahatasku.ee/pood/bitcoin-sissejuhatus/

2022. aasta mai artikkel, mis leidsin, rääkis, et ainuüksi Bitcoini kaevandamine võtab hinnanguliselt 150 teravatt-tundi elektrit aastas. Suuruselt teine krüptovara Ethereum kasutab hinnanguliselt 122 teravatt-tundi aastas. Võrdluseks: Eesti elektrijaamad tootsid 2021. aastal kokku 6,3 teravatt-tundi elektrit. See on aga ainult Bitcoin ja Ethereum. Coinmarketcapi nimekirjas on hetkeseisuga ligi 20k erinevat krüptovara. Tõsi, paljud neist jooksevad ETHereumi plokiahela peal, paljud on mõttetult väiksed ja mõned kasutavad energiasäästlikumat lähenemist kaevandamisele. Samas suur arv coine võib lõpuks siiski seda numbrit pisut kasvatada.

Kuidas krüptovarad inflatsiooni vastu aitavad?
Nüüd siis mu teooria juurde. Ega krüptovarad otseselt inflatsiooni vastu ei aitagi. Küll aga tasub tähelepanu pöörata kaevandamise protsessile. Selleks, et krüptovara kaevandamine ära tasuks, peab selle hind olema piisavalt kõrge, et ära katta energia (nii kaevandamine kui ka jahutamine), ruumide ja riistvaraga seotud kulud. Täna on aga krüptoturg korralikult kokku kukkunud. See tähendab, et suurem osa kaevandajatest tegutsevad kahjumiga.

Kui kaevandajatel usk peatsesse hinnatõusu kaob või raha otsa saab, siis kaevandamisvõimsus väheneb. Energiaturu ja tavakodaniku seisukohalt parima tulemuse korral tähendab see näiteks paarisaja TWh energia vabanemist krüptokaevurite käest. Energia, mida seejärel saaks rakendada kasulikumate tegevuste jaoks.*

Mis toob meid järgmiseni...

Energiahinna langus?
Kuna oluline osa inflatsioonis on just kõrgetel energiahindadel, siis nõudluse vähenemine võiks viia hinnalanguseni. Eriti heal juhul võiks see viia ka energiaks kasutatud kraami hinna languseni (nt Bitcoini kaevandamiseks kasutatavast energiast 31% on maagaas ja populaarsuselt teises riigis Kasahstanis tuleb 50% energiast söekaevandustest).

Kui energia hind jälle alla tuleb, siis saab ka muid kulusid taas alla tuua vaikselt. Kuigi energia ongi juba ise peamine hinnarallitaja olnud.
Lisaboonusena vabaneb ehk ka hunnik ressursse kiipide tootmise jms alt, kui kaevurid enam seda kaevurikraami nii agaralt kokku ei osta.

Siiski kurb lõppnoot
Kui vaatame Bitcoini kaevandamisvõimsuse graafikut, siis on näha, et tõusutrend on küll veidi rohkem kõikuma hakanud, aga endiselt rekordtasemetel.
bitcoini kaevandamisvõimsus 2022. juunis.jpg
Lisaks, Bitcoin küll kulutab rohkem energiat, kui väidetavalt 159 riiki maailmas, AGA neid riike on nii palju ja mõned suured kulutajad on näiteks Hiina ja USA.
Seega, maailma 23845 TWh tarbimise juures on näiteks 200-300 TWh sääst paraku ainult 1% kandis. Ka Eesti kontekstis on selline puusalt võetud number sinna 1% kanti pakutud (tippajal), aga kuna see võttis arvesse ainult suuremate kaevandavate ettevõtete energiakulu ja jättis välja kõik eraisikutest ja üksiküritajatest kaevurid, siis võib see ilmselt suurem olla.
elektritarbimine riigiti 2020.jpg
Vist ei too elektrihinda siiski päris 50% alla tagasi, isegi kui kõik krüptokaevandamine kinni panna... Vähemalt andis korraks lootust? 🙂
---
* Jajah, tean küll seda juttu, kuidas krüpto kasutab energiat, mis muidu läheb raisku jne. Ei ole siiani kuulnud, et see moodustaks üle mõne protsendi kasutatavast energiast, kui protsentigi moodustab. Rääkimata, et mõnel juhul on raske panna piiri "raisku" mineva ja nõudlust suurendava energiakasutuse vahele.
** ETH plaanib üle minna proof of stake lahenduse peale, mis vähendab energiakulu märkimisväärselt. Pole selle detailidega täpsemalt tutvunud, aga tundub, et see muudab süsteemi veelgi tsentraliseeritumaks ehk õõnestab väga tugevalt neid krüpto reklaamitud võlusid ja eeliseid. Eks saab näha, mis sellest saab. Energia hindadele ja keskkonnale võiks positiivselt igaljuhul mõjuda. Vahet pole, kas ETH läheb selle peale põhja või Kuu peale.

Viiteid:
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Krüpto kaevandamise elektrikulu on oluliselt langenud?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Krüptoanalüütiku Digiconomist väidab, et Bitcoini kaevandajate elektritarbimine on vähenenud juuni tipust kolmandiku võrra ja Ethereumi oma üle 50%. Bitcoini hashrate'i graafiku pealt mingit olulist langust ma siiski ei täheldanud, nii et raske hinnata, kui täpne see analüüs on. Tundub pisut ebarealistlik, et 30% vähema elektriga suudetakse endiselt sama taset hoida.
https://www.theguardian.com/technology/ ... tocurrency
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta