Krüpto pesumasinad (tumbler/mixer)

Kõik, mis investeerimise, raha kogumise ja säästmisega seotud, mis teistesse alafoorumitesse ei sobi.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Krüpto pesumasinad (tumbler/mixer)

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Järelevalve on ette võtnud nn krüpto pesumasinad (tumbler/mixer kindlasti omab mingit paremat tõlget, aga see kirjeldab sisu piisavalt hästi). Ehk lihtsustatult on tegemist teenusepakkujatega, mis võimaldavad sul oma krüpto päritolu varjata.

Iseenesest täiesti arusaadav, et normaalsed inimesed ei taha ka kõiki oma ostusid kogu maailmale plokiahelas avaldada. Lisaks privaatsusele, on see korralik turvarisk, aga sellest olen varasemalt juba korduvalt rääkinud (sh Bitcoini kursuse raames). Küll aga kaasneb selle tegevusega automaatselt eetiline probleem. Mida rohkemad inimesed selliseid teenuseid kasutavad, seda kergem on seda ka rahapesuks või maksupettuseks kasutada. Ehk sellise teenuse kasutamisega aitad garanteeritult kurjategijaid.

Nüüd siis lisandub sellele eetilisele poolele potentsiaalne oht seadusega pahuksisse sattuda. Näidates, kui vähe vastavate organisatsioonide eestvedajaid teiste heaolu huvitab, siis on Tornado Cash saatnud raha oma pesumasinast ka erinevatele tuntud inimestele. Eesmärk siis vist võimalikult paljud inimesed potentsiaalselt räpaseks muuta, et oleks veelgi raskem reaalseid kriminaale tuvastada. Sellega võidab kindlasti tublisti poolehoidu...

Mulle ikka nii väga meeldib ka see populaarne "argument":
Proponents of crypto and privacy have criticized the Dutch agency’s move, arguing that mainstream payments rails have been used for far more laundering.
Mis ajast on kuritegu õigustatud, kui teised on hullemad? Peab ootama, et probleem kasvaks kõige suuremaks probleemiks ja siis tegelema? Klassikaline whataboutism. Rääkimata, et see väide on samuti pisut pullikaka moodi. Ilmselgelt pestakse muudes kanalites oluliselt rohkem raha. Krüptos pole lihtsalt tehniliselt võimalik nii suuri summasid täna pesta. Protsendina (sisukatest) tehingutest aga teeb ilmselt endiselt neile teistele kanalitele korralikult silmad ette.

Artikkel sel teemal: Suspected developer of crypto mixer Tornado Cash arrested

PS! Nagu juba krüptos on traditsiooniks saanud, siis Tornado Cash reklaamib ennast kui täielikult detsentraliseeritud teenusepakkujat. Saab huvitav näha olema, kas ja kui edukalt see detsentraliseeritus vastu peab. Tänase seisuga ei tohi ameeriklased seda tokenit osta. Küll ei ole veel selle kasutamine laiemalt keelatud. Ehk erinevad exchange'd võimaldavad sellega tehinguid teha (Binance's väidetavalt hoiatus juures). Kui neil ka tehingute tegemine ära keelata, siis läheb juba oluliselt keerulisemaks. Enamus neist ilmselt ei soovi FBI külastust.

Lisaks on Tornado Cashiga seotud arendaja arreteeritud. Kui ta oma töö eest karmi karistuse saab, siis suure tõenäosusega vähendab see teiste arendajate soovi sellistesse projektidesse panustada. Ehk jällegi, mitte just liiga detsentraliseeritud, kui sõltub paari programmeerija käekäigust. Samuti tundub, et sait on maha võetud, nii et projekti kohta promova info leidmine on ilmselt keerulisem.

Ehk nagu ka oma Bitcoini ülevaates rääkisin, siis reaalne detsentraliseeritus nõuab ikka palju enamat kui lihtsalt ilusat turundusjuttu ja vastavat koodijuppi.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta