Kuidas ette ennustada 100% krahhidest?

Raha teenimise ja RahaFoorumiga seotud jutud, mis mujale ei sobi.
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Kuidas ette ennustada 100% krahhidest?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Väga lihtne. Vaata, mida teised ennustavad staarid teevad. Sa pead lihtsalt minimaalselt kord aastas ennustama, et kohe tuleb krahh. Targem on muidugi tihedamini seda teha, sest siis oled ka meedial värskelt meeles, kui pauk ära käib.

Niimoodi garanteerid, et ükski krahh ei pääse sinu ennustamiste eest ja saad selle kuulsuse peal veel mõnda aega liugu lasta. "Mees/naine, kes ennustas eelmised 5 krahhi ette"

Mõnikord saab selle peal isegi korralikult pappi kokku ajada ja enda aktiivselt juhitud fondi püsti panna. Paariks aastaks elamiskuludega vähemalt muretu, kuniks fond halbade tulemuste tõttu tühjaks jookseb.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Kuidas ette ennustada 100% krahhidest?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Veidikene juba vana artikkel, aga huvitav lugemine ikka. Toob välja mitmeid "gurusid" ja nende krahhiennustusi. Pooled nimed olid isegi mulle tundmatud ja samal ajal nii mõnigi tuntud nimi (nt Kiyosaki) oli puudu.

Muuhulgas on siin ikka päris häid pärle. Keegi võiks seda Uranuse strateegiat backtestida. Potentsiaali ju võiks olla? :)

Eriti vinge oleks, kui keegi viitsiks kunagi kõik need ennustused kuidagi graafikule panna. Turgude liikumine + ennustaja ennustatud tulemus sel ajal. Ei saa ju välistada, et sealt ei tule hoopis negatiivset korrelatsiooni välja, mille järgi paremaid sisenemiskohti ennustada?
https://financialgroup.com/wp-content/u ... ctions.pdf
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Robert Kiyosaki: Kasulik õpetaja või alatu skeemitaja?

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Päris paljud eestlased on investeerimisega alustamisel saanud inspiratsiooni just Robert Kiyosaki "Rikas isa, vaene isa" raamatust. Mis on väga tore. Isiklikult liiga palju seda sisu enam ei mäleta, aga inspireeriv ta ilmselt peab olema.* Mäletan ainult seda rahavoo kvadrandi skeemi, mis oli täitsa huvitav. Küll on ta muus osas aga üks korralik šarlatan, kes kasutab oma "guru" staatust ja pidevat jälgijate hirmutamist oma jama müümiseks. Selliste tegelaste suust tulevat juttu peab juba aastaid võtma nii suure koguse soolaga, et see on tervisele eluohtlik. Targem vist üldse mitte võtta neid jutte vastu kuidagi.

Viimatised investeerimissoovitused
Aga kes soovib siiski neid soovitusi kuulata, siis viimati vaatasin, et ta uhkustas, kuidas ennustas 2013. aastal oma mingi raamatuga ajaloolist suurimat krahhi ette (see praegune siis vist). Viimased soovitused, mis silma jäid, olid hõbe, kuld ja Bitcoin kui ülihead investeeringud. Või oot, need hõbeda soovitused käisid juba viimased 10-15 aastat järjepidevalt läbi ehk ka ajalooliste hõbeda ja kulla tippude juures. Kui 2010. kandis ostsid ja sõitsid sellega kaasa, siis tänaseks vapustav 20% kogutootlus 12 aasta peale (miski 1,6% aastatootlus). Muidugi kui 2011. juulist tema soovituse peale ostsid, siis nii hästi ei läinud.** Samas, 11 aasta peale veidi parem tulemus kui -50% kaotust ainult ehk üle poole rahast on vähemalt alles.
Kiyosaki soovitas kulda ja hõbedat osta.jpg
Kiyosaki on hõbedat hea investeeringuna soovitanud nii 2004, 2006., 2011. kui ka 2021-2022. Ilmselt ka vahepealsetel aastatel, aga pole jaksanud nii palju seda jama läbi töötada. Kui oleksid 2006. tema soovituse põhjal ostnud ja 2011. müünud, siis oleks isegi päris hea tulemus tulnud. Paraku ta soovitas ka 2011. hõbedat ja kulda osta... Üks näide soovitusest.

Lisaks on ta hiljutine range soovitus krüptot osta. Seda mitte ainult ei soovita, vaid seda lausa PEAB ostma. See oli siis oktoobris.**** Kuigi käesoleva aasta mais ütles, et Bitcoin pole midagi väärt ja ta lihtsalt mängib sellega. Püüa siis aru saada.

Ennustuste kvaliteet?
Nende ennustuste kvaliteedi hindamiseks muidugi võid enne ka lisatud graafikuid vaadata. Esimene on kokku pandud tweetides erinevatest ennustustest.
Kiyosaki ennustused twitteris.jpg
Erinevad säutsude põhjal kokku pandud Kiyosaki krahhiennustused. Siit on omajagu ennustustest puudu. Näiteks järgmisel pildil nähtav Austraalia kinnisvaraturu "krahh" ja paljud teised. Pildi autor.

Teine viitab Kiyosaki ennustusele 2014. aastal, et Austraalia kinnisvaraturg lendab kohe suure pauguga õhku.
Kiyosaki ennustus, et Austraalia kinnisvaraturg kukub kokku.jpg
Kiyosaki ennustas 2014. aastal, et Austraalia kinnisvaraturg kohe-kohe suure pauguga plahvatab. Allikas.

Kolmanda pildi panin 2016. aasta ajaloolise börsikrahhi ennustuse illustratsiooniks, mis võis meid 20-aastase majanduslanguseni viia.
Kiyosaki ajaloo suurim börsikrahh aastal 2016.jpg
Ajaloo suurim börsikrahh 2016. aastal! Üks allikatest.

Samas, ükskord läheb ju lõpuks pihta ikka? Miks siis mitte seekord?

Ah aitab kah. Kiyosaki ei ole kohe kindlasti ainus selline "guru" ja ennustaja. Küll on ta üks tuntumaid, kellega alustajad ka Eestis kokku puutuvad. Ja ta kasutab praegust aega aktiivselt ära, et rääkida, kui hästi ta seda langust ette ennustas. Sellepärast väärib eraldi ära välja toomist küll.
Iga investeerimisalane info ei vääri lugemist, kuulamist, vaatamist ega kaalumist. Kiyosaki on aastatega tõestanud, et oskab sedalaadi materjali lademetes toota.

PS! Kui tahad ise umbes sama heaks ennustajaks saada, siis selle Twitteri graafiku järgi saab enam-vähem aimu, kuidas seda teha. Esiteks ootad sellist paaripäevast langust turgudel. Seejärel kuulutad, et nüüd hakkas lõputu krahh pihta. Enamjaolt ei hakka, aga inimesed on piisavalt hirmul, et kõlaks usutav.

PPS! Kellele Kiyosaki ei meeldi, siis võib ka näiteks Peter Schiffi ennustusi vaadata. Ta samuti ennustas 2008. krahhi juba ammu ette ja on ka käesolevat aastaid ennustanud. Muuhulgas on ta öelnud, et kuld läheb lähiaastatel $5000 peale. Tõsi, ta ütles seda küll aastal 2012 juba ja tal on firma, mis müüb kulda, aga...*****

Ja kellele Schiff ei meeldi, siis leiab hunniku teisi umbes sama edukaid ennustajaid. Harry Dent meenub kohe, kui keegi nimesid peaks nõudma.

Viited ja allikad:
*Mõni on ka viidanud, et kuskil soovitas siseinfo põhjal tehinguid teha. Seda vast ei tasu. "Veidi" ebaseaduslik või nii.
** https://www.facebook.com/RobertKiyosaki ... 811751788/
*** Kiyosaki ennustuste pilt: https://twitter.com/luctenhave/status/1 ... 43682?s=20
**** https://markets.businessinsider.com/new ... to-2022-10
***** https://www.cnbc.com/2015/12/20/the-pet ... tions.html
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta