Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Investeerimisstrateegiad, aktsiate ülevaated ja diskussioonid. Kinnisvarainvesteeringud, strateegiad ja diskussioonid.
LimitsToGrowth
Postitusi: 3
Liitunud: 13 Aug 2023, 18:23

Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Lugemata postitus Postitas LimitsToGrowth »

Hei foorumlased

Olen samaväärselt huvitatud nii oma raha kasvatamisest kui nende investeeringute kasust ühiskonnale.
Viimasel ajal on pead murdnud üks makrodilemma:

https://www.google.com/finance/quote/IN ... &window=1Y

võrreldes IQQH ja VWRL, on mu taastuvenergia indeksid maailma keskmisega võrreldes see aasta -30% kukkunud

https://www.google.com/finance/quote/IN ... &window=5Y

samas vaadates 5a graafikut, on nad +100% plussis.

Kumb on tõenäolisem,
1) 1y graafiku järgi toimetada ning juurde osta head langust?
2) 5y graafiku järgi aru saada, et tegu oli rohe(pesu)mulliga ning hind normaliseerub globaalsega, ehk langus on veel ees
3? ???

Tahaks loota, et samad fondid sisaldavad ka kõiki tuleviku taastuvenergiaid (tuuma- vesiniku- jms energiaallikad) niisiis võiks ju perspektiivi olla?
LimitsToGrowth
Postitusi: 3
Liitunud: 13 Aug 2023, 18:23

Re: Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Lugemata postitus Postitas LimitsToGrowth »

Ning kas mistahes järelduse tegemine taastuvenergia ETF'ile võiks laiendada ka Enefit Greenile? Ehk mitte osta kui kogu sektor pigem mullis on.

Või oleneb liiga palju kohaliku turu toetustest/regulatsioonidest, et üldistada?
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Alustame sinu kõige algsest eeldusest, et soovid oma investeeringutega luua kasu ka ühiskonnale. Ma ei ole siiani näinud ühtegi tõendit, mis viitaks, et selline järelturult aktsiate ostmine sellist kasu loob või mingit positiivset mõju ühiskonnale omab. Samuti ei ole ükski inimene mu üleskutsele vastanud ja sellistele tõenditele viidanud. Pigem kipuvad ikka ja jälle allikad viitama, et mõju pole või et sellel ESG äril investeerimises on kohati koguni vastupidine negatiivne mõju hoopis. Minu pikemat mõttekäiku sel teemal võid lugeda näiteks siit.

Ehk kui soovid oma investeeringutega reaalset mõju omada, siis peaksid vaatama võimalusi, kuidas börsiväliselt mingisuguseid ettevõtteid rahastada, mis reaalselt positiivset mõju omavad. Iseasi muidugi, kas ja kui hästi sa suudad reaalselt tuvastada, et see mõju on positiivne ja mitte otseselt või kaudselt hoopis negatiivne (a la, nagu ühes USA osariigis poodides kilekottide keelustamise järel alles avastati, et paberkottide kasutamine saastas kogu elutsükli raames hoopis rohkem ja kuna kodutud kasutasid kilekotte oma "jäätmete" jaoks, siis selle kadumisel tekkis mingi haiguse epideemia). Aga otseselt sedasi väärtust loovaid ettevõtteid rahastades saad sa ka oma investeeringutega mingit mõju omada. Sinu ülesanne on siis veenduda, et see oleks ikkagi ka tegelikult ja suures pildis positiivne, mitte ainult näiliselt või piiratud vaates positiivne. Turundusjuttu on kahjuks selles valdkonnas kordades rohkem, kui reaalset sisu.

Sinu teise küsimuse juurde tulles. Ilmselgelt kellelgi kristallkuuli ei ole, nii et keegi ei oska öelda, mis tulevikus saama hakkab (va need, kellel sulle vastavat fondi on muidugi müüa). Küll on selge see, et kui sa võrdled ühe valdkonna indeksit globaalse laiapõhjalise indeksiga, siis tootlused on erinevad. Sa võrdled indeksfondi, milles on 101 ettevõtte osalust ühest piiratud valdkonnast vs 3600+ ettevõtte osalust kõikvõimalikest erinevatest sektoritest. Ilmselgelt saab 101 ettevõtte hind hüpata kergemini üles alla kui 3600+ ettevõtte oma. Ühe ettevõtte edu või ebaedu saab mõjutada indeksit oluliselt rohkem kui laiapõhjalises indeksis. See, kas sinu valitud nn puhta energia indeks saab olema tuleviku vaates laiapõhjalisest indeksist parem või halvem, sõltub sellest, kas see sektor saab olema üldiselt ettevõtetest tulusam või vähemtulus.

Selle kohta, kas see eelnenud suur tõus on jätkusuutlik või oli tegemist mingi ajutise rohebuumiga, saad võib olla veidi aimu, kui vajutad oma kuvatud graafikul "MAX" nuppu ja vaatad, mis varem on toimunud. Üldiselt ei ole eriti tulusa sektoriga tegemist olnud. Samuti võiks siit näha, et laias plaanis liikus graafik globaalse indeksiga sarnast sammu, kuigi väiksemate tõusudega, kuni covidi krahhini, kus langus oli väiksem ja sellele järgnenud ralli oluliselt suurem. Peale seda on aga jällegi ülejäänud turg tõusnud ja puhas energia suure osa tõusust tagasi andnud. Kas edaspidi jätkub see, mis enamus ajast on olnud või see, mis covidi krahhi ajal toimus, tuleb sul juba ise välja mõelda, kui sellist investeeringut soovid teha. Ehk mõtle, millest see erinevus seal tekkida võis ja kas see erinevuse mõju on pikaajaline ka tuleviku suunas või pigem mitte. Kui seda mõelda ei oska, siis tasub piirduda laiapõhjalise indeksiga ja mitte üritada turgu üle kavaldada.

Kolmanda küsimuse puhul tasub alati meeles pidada, et üksikettevõtte edu sõltub väga palju sellest konkreetsest ettevõttest. Selle edu/ebaedu ei saa üldistada kogu sektorile ja sektori edu/ebaedu ei saa üldistada üksikule ettevõttele. Sektori (eba)populaarsus ja keskkonna (eba)soodsad tuuled mõjutavad üksikettevõtteid selles sektoris muidugi küll olulisel määral, aga otsuste tegemisel peaks siiski ka selle üksikettevõtte väärtust ja potentsiaali eraldi hindama.

PS! Võrdluste tegemisel veendu, et mõlemad ETFid on ikka samas valuutas. Vastasel juhul võivad erinevused tulla lihtsalt valuuta kõikumistest. Sul hetkel oli seal ühe puhul valitud naeltes noteeritud ETF ja teine eurodes. Põhjalikumalt saab indeksfondidesse investeerimise kohta õppida siin indeksfondid 101 ja indeksfondid 201 kursuste raames.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
LimitsToGrowth
Postitusi: 3
Liitunud: 13 Aug 2023, 18:23

Re: Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Lugemata postitus Postitas LimitsToGrowth »

Tänud vastuse (ehk õigete küsimuste) ja valuutavea välja toomise eest (Y)

ESG mõttekäikudega olen täiesti nõus, sellest ka suunitlus taastuvenergia poole mis on kuidagigi füüsiliselt loodava ja mõõdetava väärtusega soetud.
Kuigi muidugi, lõpuks on näiteks kohalikud funderbeami ja fundwise või LY "cleanup" lahtrisse koondunud ühte konkreetset probleemi lahendavad ettevõtted ja nende konkreetsed mõjud kõige lihtsamini arusaadavad ja läbipaistvad, aga eks tahaks ikkagi ju alati üldistada ja lihtsustada :)
Ka IQQQ (veekäitlejate fond) on ajalooliselt huvi pakkunud ja portfellis olnud, aga tundub väga USA-keskne (samas, eks nad kõik on)
Kasutaja avatar
Taavi
Postitusi: 1518
Liitunud: 16 Juul 2007, 13:38

Re: Taastuvenergia ETF'ide väljavaated Q3 '23

Lugemata postitus Postitas Taavi »

Selle ESG mõttekäigu kontekstis väga ei ole vahet, mis selle fondi sees on või ei ole. Sina ostad järelturult ehk teiste investorite käest neid aktsiaid, nii et sinu ost ettevõttele otseselt mingit raha ei anna. Kaudselt saab mõju olla see, et aktsionäride koosolekul ETF hääletab soovitud suunas. Samas kui nad on juba kõik "halvad" ettevõtted valikust välja jätnud, siis hääletavad nad ettevõtete koosolekutel, kus suund juba nii või naa on õige. Ehk võimalik lisaväärtus sellest tundub natuke kaheldav või marginaalne. Pigem siis võiks just vastupidi kõige kehvema käitumisega ettevõtteid osta ja neid õiges suunas käituma survestada.
Õpi lihtsalt ja edukalt investeerima. Vaata: https://rahatasku.ee/
Vasta