Ma plaanin hakata palgast iga kuu 500 euri kõrvale panema ja seda investeerima (dividendiaktsiate fondidesse), dividendid reinvesteeriksin. See on minu jaoks realistlik summa, mida suuda kõrvale panna. Planeerin seda teha 20-30 aastat, realistlikult pigem 20-25 aastat. Peale seda soovin erru minna ja hakata dividendidest elama. Kuna ma ei jaga investeerimisest suurt midagi, siis küsin vastust kahele minu jaoks olulisele küsimusele:
1. Lugedes LHV investeerimisõpikut, jäi silma Rain Lõhmuse väide (viide -https://fp.lhv.ee/academy/investmentguide/346#mark01), et aktsiate (täpsemalt USA aktsiate, aga ma ei saa aru, miks näiteks Euroopa aktsiatega peaks teistmoodi olema) keskmine tootlikkus on 12% aastas. Minu küsimus - kui palju kogenud investorite kogemuse järgi aktsiate tootlikkus on? See 12% tundub mulle ausalt öeldes kaugelt liiga hea. On see reaalne, või Lõhmus teeb lihtsalt reklaami?
2. Hetkel tegin endale LHV kasvukonto, aga seal on dividendifonde vähevõitu. Kust saaks hankida dividendiaktsiate fonde? Mis kontod ma kuhu tegema peaks?
Vabandused, kui küsimused rumalad tunduvad, andke algajale andeks.