Categories
Investeerimine: raha sinu eest tööle RahaRaadio saated

Investeeringud, mida kahetsen

Investeeringud, mida kahetseda?

Aastate jooksul on minult palju küsitud investeeringute kohta, mida ma kahetsen. Samuti olen paljude investorite käest kuulnud näiteid, kuidas nad erinevaid investeeringuid kahetsevad.

Kunagi kahetsesin ka oma tehinguid päris tihti, aga viimastel aastatel olen sellele küsimusele vastamisega hätta jäänud. Miks? Sellest kuuled juba saates lähemalt.

Minu kunagised tüüpilisemad kahetsused olid sellist liiki:

  • Jätsin midagi ostmata.
  • Müüsin midagi liiga vara ehk peale müüki hakkas tõusma.

Mõni aeg peale saate salvestamist mõtlesin välja ühe näite, mida ma siiski natukene kahetsen. Oleksin võinud rohkem jälgida oma II samba fondis toimuvat. Kuigi tol ajal eriti mõistlikke valikuid saada polnud, siis tegelikult oleksin võinud palju varem teada saada, et minu valitud agressiivne LHV XL aktsiafond oli aastaid suuremas osas võlakirjades ja rahas.

Ma ei soovinud olla oluliselt kõrgemate tasudega konservatiivses fondis, aga enda teadmatuse tõttu olin seda siiski üsna mitu aastat ja kaotasin omajagu tootlust.

Telli omale RahaRaadio saated Apple’i podcasti kaudu.

Küsimused, mida endalt küsida, kui avastad end mõnda tehingut kahetsema:

  • Kas mul oli alust tol ajal teisiti arvata? Kas teadsin seda, mida täna tean või ei? Kas kahetsed, et sa eile võidunumbritega lotopiletit ei ostnud? Ilmselt mitte.
  • Küll võib vaadata neile kogemustele tagasi ja proovida sellest õppida. Kas ma oleksin võinud kuidagi tol ajal saada seda infot, mis oleks aidanud mul teistsuguse otsuseni jõuda?
  • Kas oleksin nii suure tõusu kaasa teinud üldse? Tüüpiliselt mitte. Ehk reaalne saamata jäänud tulu on oluliselt väiksem, kui ta tagantjärele tundub. Keegi meist ei ole reaalselt nii hea ajastaja, kui tagantjärele kahetsuse käigus tundub, et oleks võinud olla.

Milliseid investeeringuid sina kahetsed või oled kahetsenud? Miks?

Jaga oma mõtteid

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.